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POLICY  

Kitchen (Food Preparation Area)  
 
René M. Beliveau  Issued 07/24/2006 
Deputy Director/Chief Building Official BP-2006-03_CreationKit 
 
Sam Gibboney, Director  
Fred Schaller/Interim Chief Building Official Revised 6/10/2015 
 

ISSUE:  The San Juan County adopted codes and ordinances do not enumerate specific conditions that create a 
kitchen (food preparation area). This has caused confusion, misunderstanding, and disagreements regarding 
the regulatory requirements associated with what constitutes the creation of a dwelling unit.   
 

ANALYSIS:  It is generally agreed that the permanent installation of a cooking appliance constitutes the creation 
of a kitchen. However, a kitchen is simply defined as “. . . an area used, or designed to be used, for the 
preparation of food;” per Section R202 of the IRC; or “. . . a room used for cooking or preparing food;” per 
Section 18.20.110 of the SJCC. Neither of these definitions limits a kitchen to an area which contains a 
permanently installed cooking appliance.  Additionally, the National Electrical code has specific requirements 
for location of outlets associated with kitchen counters.  
 

POLICY: The following policy shall apply in the determination and classification of a kitchen (food preparation 
area). 
 

A kitchen exists where: 
 

1. A permanently installed cooking appliance (kitchen range, oven, or cook top, etc.) is installed or 
designed to be installed. Installation of dedicated electrical circuits or fuel gas piping for these 
appliances shall indicate a design for installation, and 

 

2. The cooking appliance is located in an area not designed as a laundry room, toilet room, bathing 
room, and/or utility room, etc. and the area contains a sink and a counter that are installed or 
which are designed to be installed as indicated by the design or placement of electrical outlets that 
are located within: 

a. 24 inches above the counter; and/or 
b. 12 inches below the counter or to either side of counter; and/or 
c. 8 feet of each other;  

 
This revised policy shall supersede all other previous policies relative to this issue, shall take effect on June 10, 
2015, and shall apply to all permit application submittals (or to revisions submitted to previously submitted 
permits and/or approved permits) submitted on or after this date.  
 

Where special conditions exist, the Director, Deputy Director or Chief Building Official shall be permitted to 
approve modifications to this policy.  

 

 


